Tips voor als je in behandeling wilt of gaat

Overweeg jij in behandeling te gaan bij een psycholoog? Ben je misschien al op zoek naar een psycholoog? Hieronder lees je de belangrijkste tips die je helpen van jouw behandeling een fijne, helpende en misschien wel levensveranderende ervaring te maken.

Tip 1. Kies een psycholoog bij wie jij je op je gemak voelt

Uit onderzoek is gebleken dat dit een enorm groot effect heeft op het succes van een behandeling. Het spreekt voor zich dat je behandelaar ook kundig moet zijn, kennis moet hebben etc. Maar in een psychologische behandeling is de ‘klik’ ook echt essentieel. Dus zoek echt naar die persoon waarbij jij je prettig voelt, waarvan je het gevoel hebt dat hij of zij jou begrijpt.

Bij bureau Breinlief starten we altijd met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Zo krijg ik vast een indruk van wie jij bent en kan ik beter inschatten of ik jou kan helpen. En jij krijgt een idee of je het fijn vind om met mij in gesprek te gaan.

Tip 2. Wees zo eerlijk mogelijk

Het voelt soms best heel lastig om bepaalde onderwerpen te bespreken. Je bent misschien bang dat je psycholoog je niet begrijpt of nog erger, een oordeel heeft over jouw gedrag, gedachten of gevoelens. Je schaamt je misschien wel. Weet dan dat dit heel normaal is. En dat jouw psycholoog echt niet zo snel iets raar zal vinden. Ook niet dat héle rare gekkigheidje van jou 😉

En bedenk dat je psycholoog niet in jouw hoofd kan kijken (dat denken mensen soms), als jij sommige dingen niet vertelt kan hij of zij jou gewoon niet goed verder helpen. En daar kwam je nou eigenlijk niet wel voor toch?

Bonustip: geef het aan als je wel een oordeel voelt, geef het aan als je je niet begrepen voelt! Kom je er samen met je psycholoog niet goed uit? Zie tip 1!

Tip 3. Schrijf mee

Ik geef mijn cliënten vaak de tip om een mooi notitieboekje voor zichzelf te kopen. Dat heeft drie redenen:

o   Zo’n mooi notitieboekje voor jezelf kopen helpt om je ontwikkeling voor jezelf echt belangrijk te maken, op een fijne, positieve manier (”because you’re worth it”).

o   Tijdens je gesprek met je psycholoog kun je in dit boekje altijd meeschrijven, aantekeningen maken. Zo kun je het later makkelijk nog eens teruglezen. Herhaling helpt namelijk als je nieuwe dingen aan het leren bent.

o   Buiten de gesprekken om kun je in je notitieboekje belangrijke dingen noteren om tijdens je volgende afspraak te bespreken, oefeningen uitwerken etc. Sommige cliënten gebruiken het als een soort dagboekje. Ook dat kan heel fijn zijn. 

Tip 4. Maak tijd voor jezelf en jouw ontwikkeling

Je behandeling bestaat niet alleen uit de afspraken met je psycholoog. Om echt verandering te gaan maken, om verder te komen is het vooral heel belangrijk om ook in je dagelijks leven aandacht te schenken aan jouw proces. Je zult misschien van je psycholoog ‘huiswerk’ meekrijgen, maar ook als dat niet zo is, is het zinvol om tijd te plannen om te voelen en te reflecteren.

Stel jezelf vragen als: Werkt dit voor mij? Hoe voel ik me? Wat is (nog) lastig? Wat gaat goed?

Blok tijd in je agenda. Ga wandelen. Neem een lange douche. Schrijf in je dagboek. Als je je er fijn bij voelt: deel met je partner of een goede vriend(in) waar je mee bezig bent. Hij of zij kan je misschien helpen (herinneren), of het is misschien gewoon heel fijn om er samen over te praten en heel misschien wel nog weer andere inzichten te krijgen.

Tip 5. Geef jezelf en je behandeling de tijd

Helaas heeft je psycholoog geen toverstokje om jouw problemen of klachten zo *plop-tadaa!* te laten verdwijnen. Therapie betekent vooral veel uitproberen, oefenen, af en toe (of regelmatig) op je snufferd gaan en weer verder gaan. Het is geen quick fix. Het kan wèl een enorme verandering brengen in jouw leven. Maar, it takes time…

Maar hee, je speelt ook niet in één dag een pianosonate van Schubert. Ook niet als je inmiddels noten kunt lezen, weet welke toets waarbij hoort etc.

Begrijpen alleen is dus niet genoeg. Het helpt wel. Gun jezelf tijd om te doen, om te voelen. Gun jezelf de tijd, om te oefenen en nieuwe vaardigheden helemaal eigen te maken.

Bonustip: geef jezelf niet alleen tijd, maar ook ruimte om dingen moeilijk te vinden, nog niet te kunnen, (weer) in de fout te gaan. Niet perfect is ook goed!